onsdag 13. oktober 2010

Barneidrett og sånnt

Dagene i Senales går så det stråler.  Har i dag vår hittil dårligste dag værmessig, da sola kun tittet fram på 1 av økas totale 2 timer....Det er jo tross alt ikke så verst!  Breen fylles opp med folk, da både det norske langrennslaget og skiskytterlaget har ankommet, samt at det italienske kommer til lørdag igjen.

Dagens innlegg omhandler imidlertid hverken interne morsomheter eller skrytehistorier fra oppholdet (de kommer senere!)  Vi har nemlig merket oss et fenomen her nede, som vi ikke finner i like stor grad hjemme i langrennsmiljøet i Norge. 

Val Senales er nemlig et eldorado for sommerski - alpint så vel som langrenn.  Dette utnyttes for fullt av alpinister i alle aldre, og i helgene er flertallet her under 16 år.  Det fylles opp med barn og trenere her på hotellet, og klokken 07.30 presis står hver og en i heiskøa for å komme med første gondol kl 8.30.  Vi kom i kontakt med en trener, som kunne fortelle at hans utøvere var mellom 6 og 9 år.  Gjennom sommeren har disse ungene, knapt i skolealder, 45-50 samlingsdøgn på snø.  Til sammenligning har neppe det norske landslaget like mange døgn.  I Strindheim, Byåsen og de aller fleste norske klubber med nogenlunde fornuftig tankegang trenes det knapt skirelatert først utpå senhøsten, og da med fokus på allsidighet, moro og lek.  Her er ting vesentlig mer tilspisset og spesialisert, og i mine øyne burde det være tegn til bekymring når vi ser 8-åringer som bærer utstyr veiende mer enn sin egen kroppsvekt i hotellets lobby.  At vi de siste ukene før avreise har fått et innblikk i de norske barneidrettsbestemmelsene gjennom faget "Idrett og samfunn" på skolen, gjør dette temaet vesentlig mer interessant enn det ellers ville gjort.  Tradisjonelt sett er det jo stort sett Øst-Europa og især Russland vi forbinder med hardkjør på barne- og ungdomsutøvere.


På den andre siden trenger vi hverken forskere eller forskningstilskudd for å kunne fastslå hvilke av nasjonene som har størst bredde og jevnt over best utøvere.  I denne statistikken går de nasjonene som er repressentert her, Italia, Sveits og Østerrike, av med en soleklar seier.  Ordtaket "tidlig krøkes" lever kort sagt i beste velgående og er ekstra synlig her i Val Senales, i motsetning til i Trondheim.

Diskusjonen er interessant, og vi oppfordrer lesere til å bruke kommentarfeltet flittig til å ytre synspunkter!

Hadde en slik satsning fungert i Norge?  Finnes det en mellomting som gir bedre resultater og bredde?  I hvilken årsklasse mener du man bør slutte med ski-fotball, sura og orgeltramp på skitrening?

Standpunktene tar dere selv.

8 kommentarer:

  1. Utøvare som spissar satsninga si såpass tidleg, vil meist sannsynleg falle igjennom. Årsaken kan væra skadar, tidlig utatt potensiale mtp trenigngsmengde ol. Utviklingsmodellen som Norge brukar for barn og unge er mykje meir hensiktsmessig. Idrettens barnerettighetar og barneidrettsbestemmalsane gjer norsk barneidrett til noko meir. Dei stimularar heile mennesket, skapar toppidrettsutøvera moraliserar og skaper sunne barn.

    Helsar til unge Brevik og Co. Ynskar dokk alle ein fortsatt fin treningssamling!

    SvarSlett
  2. Fint innlegg og fantstisk drøfta! Vi følge med!!!
    Hilsen Lundamo ski-elite

    SvarSlett
  3. Det e vel en person i norges land som trent 20 tima i uka som 10-åring, og det va Didrik Tønseth.. Og man ser jo korr vanvittig mangel på fart den her typen har den dag i dag, så det e vel klart og tydelig tegn på at man ikke bør satse på så my mengde i tidlig alder!

    SvarSlett
  4. Kan være greit å kunne ta ut potensialet sitt litt over tid....

    SvarSlett
  5. Tror ikke du bør spesialisere før du er omtrent 15 år for at det ikke skal bli så mye frafall p.g.av at folk blir lei eller at de som spsialiserer seg så tidlig gjerne blir dåligere ettervært når andre gjør det samme, det vill over tid føre til frafall!!

    SvarSlett
  6. vil bare informere om at tønseth har en 5 plass i Jr.Nm i sprint ifra forrige sesong! Dette tilsier vel at det kanskje ikke er så dumt å starte med 20 t i uken, i tidlig alder!?

    SvarSlett
  7. Bra lesning dette!

    SvarSlett
  8. Det er enda mer spesialisert i fotball i de store nasjonen, med fokus på teknikk og individuelle ferdigheter allerede fra 6års alderen, er en grunn til at spania, tyskland, argentina etc. klarer å holde ballen i laget over en lengre tidsperiode enn det norske laget! Om dette gjelder langrenn er vanskelig å si! Men hadde like mange satset på vinteridrett i de nevnte landene hadde vel de dominert der og ?

    SvarSlett